We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Okoljski begunci: Žrtve katastrof in sistema, ki jih ne priznava

17 3 410
11.09.2017

Zaradi letošnjih poplav in okoljskih katastrof v južni Aziji je bilo milijone oseb pregnanih z domov. Samo v Bangladešu je letos umrlo 140 ljudi, Združeni narodi (ZN) ocenjujejo, da je bilo le v tej državi uničenih več kot 700.000 domov. Odplaknjenih. V Ameriki so nekateri, ki so svoje domove izgubili v orkanih Katrina in Sandy, še vedno brezdomni - na ulici brez prihodnosti. Zgodbe pa še zdaleč ni konec. Zaradi orkana Irma, ki je včeraj pustošil na jugu ameriške zvezne države Florida, je bilo v minulih dneh po poročanju agencij evakuiranih že več kot šest milijonov ljudi.

Okoljske spremembe se že dogajajo in vse več je ljudi, ki so zaradi njih prizadeti

Kako bi se odzvali, če bi naravna katastrofa ali okoljska nesreča prizadela naše sosednje države - ali le mesta na drugem koncu Slovenije? Sistemi zaščite okoljsko razseljenih oseb niso vzpostavljeni, in medtem ko so humanitarne akcije vedno zadnja možnost, niso nikoli zadostne.

Deset študentov s treh fakultet ljubljanske univerze, Matija Bevk, Simon Drčar, Kaja Elsner, Petra Hren, Eneja Kovač, Daška Levstik, Alen Savić, Kaja Smolnikar, Juruša Zorčič in Luka Žigante, je pod vodstvom dr. Vasilke Sancin, mag.........

© Večer