We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oblasti so pozabile na ljudi

14 5 9
12.05.2018

Vse glasnejše so ideje, da moramo zaščititi evropsko kulturo, da islam ni del evropske zgodovine. Te ideje ponekod zmagujejo na volitvah. Kako to razumeti?

"Te ideje kažejo na sesutje zahodne družbene domišljije. Hkrati gre za širši, globalen odziv na izzive globalizacije. Odslikava skrb o številkah: o rodnosti in spreminjanju sestave prebivalstva. To so deloma resnični procesi, a še vedno govorimo o položaju manjšin. Ker se to populistično napihuje, postaja politično vse pomembnejše.

Mnoge družbe danes nimajo idej, kako in kam naprej. Ekonomija potrebuje določeno usklajevanje, a investicij v tradicionalne sektorje ni več. To krepi jezo med delavci, ki so še pred leti imeli zaposlitev in obljubo socialne varnosti ter javnih storitev. Čutijo se izigrane. Iščejo odgovore na svoje frustracije. Iščejo jih v političnem centru, ki obljublja marsikaj, a nima vsebinskih odgovorov, zato ponuja obljube o ponovni moči, povrnjenem mestu v družbi – da bodo prvi. Ljudje vedo, da se to s sedanjimi politikami ne bo zgodilo, a vseeno sledijo tem obljubam."

Kdo je Tahir Abbas
Tahir Abbas je raziskovalec islamofobije in radikalizacij na London School of Economics. Je avtor številnih knjig, s svojimi razmišljanji in mnenji se pojavlja kot komentator in kolumnist v uglednih medijih, svetuje pa tudi britanski vladi. Prihaja iz Birminghama, v svoji akademski karieri pa je delal je na univerzah v Turčiji, Izraelu, Ameriki in po Evropi, pred kratkim je predaval tudi na ljubljanski filozofski fakulteti.

So migracije res glavni izziv?

"Ob sirski krizi je Nemčija edina govorila o dobrodošlici. A današnji begunci so posledica zahodnega osvajanja, politik Evrope in Amerike. Mnoge oblasti niso dolgoročno razmislile o prihodnosti. Vsi se zanašajo le še na trge, da bodo ti našli rešitve. Pri tem pa so pozabili na ljudi, lastne državljane. Njih skrbi prihodnost, a slišijo le populizem velikih obljub in sovraštva ter zidov, ksenofobije in etničnega nacionalizma. To je nevarno. Vsi etnični nacionalizmi se na koncu sesujejo. Politiki govorijo, da je treba preprečiti migracije – a ljudje migrirajo in se premikajo od začetka civilizacije. Migracije so del tega, kdo smo. Ni jih mogoče ne ustaviti ne preprečiti. In če se bodo problemi, bombardiranja in spopadi na Bližnjem vzhodu, od Sirije do Afganistana nadaljevali,........

© Večer