We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nizkotno ustrahovanje delavcev pred stavko: grožnje, kamere in popisi

13 4 64
20.04.2018

"Vedeti moramo, da gre za dogajanje v dveh podjetjih, ki sta v državni lasti, torej v lasti vseh državljank in državljanov Slovenije," je Asmir Baćirović, sindikalni zaupnik SDRES, spomnil na širšo družbeno umeščenost tako podjetja Premogovnik Velenje kot HTZ invalidsko podjetje. Njihov sindikat se že mesece pogaja z vodstvom Premogovnika Velenje za izboljšanje delovnih pogojev rudarjev in je po odločitvi članstva za torek napovedal dvourno opozorilno stavko. Ta je bila nato v torek sredi dneva, med potekom prekinjena.

Sklici zborov delavcev v dneh pred stavko, na katerih je imel besedo le generalni direktor, Ludvik Golob, ki je govoril o nezakonitosti napovedane stavke in nezakonitih stavkovnih zahtevah. Novo nameščene kamere. Poziv vodstva podjetja vsem delavcem, naj se izrečejo o tem, ali se bodo udeležili stavke ali ne – tudi preko naprav podjetja Špica o beleženju prisotnosti na delovnem mestu. Pošiljanje telefonskih sporočil in klici... Vse to je prispevalo k zmedi in strahu delavcev glede uresničevanja njihove ustavno zagotovljene pravice. Na koncu pa je prišlo tudi do preprečitve sindikalnemu predstavniku, da bi vstopil v prostore Premogovnika Velenje.

"Sindikat državnih organov Slovenije in sindikat VIR izrekata podporo stavki in ogorčenje nad oviranjem ustavne pravice delavcev do stavke. Gre za ravnanja, ki jih razumemo tudi kot napad na sindikalno gibanje," je dejala sindikalistka Ana Jakopič. Obsodila........

© Večer