We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Najemanje čistilk: Javni denar za izkoriščanje delavcev

18 2 27
06.04.2018

Rajka Tomić je prejšnji teden, medtem ko je na bolniški zaradi operacije, dobila obisk. Osebno ji je bilo izročeno pismo, s katerim so jo obvestili, da zaradi poslovnih razlogov podjetje Aktiva čiščenje prekinja njeno pogodbo o zaposlitvi. Šestinštiridesetletna mama samohranilka pravi, da ni prav. "Ni pravično, da bi morala iti na socialo. Ne bom pristala na to. Ni prav, da se varčuje na delavcih. Zahtevamo samo to, kar si zaslužimo s svojim delom. Sramota je, kar se dogaja in kaj se dela."

Šolski center (ŠC) Velenje je že leta 1990 čistilke "prenesel" na zunanje izvajalce in jih zadnjih 27 let najema kot "delovno silo". Direktor ŠC Velenje Janko Pogorelčnik pravi, da so vseskozi zadovoljni, s skupino Aktiva sodelujejo od leta 2009. "V obdobju sodelovanja z nami so v celoti izpolnili pogodbene obveznosti in naša pričakovanja na tem področju," je pojasnil.

V skupini Aktiva pa so v odzivu na očitane jim nepravilnosti skopo pojasnili le, da so delavko odpustili iz poslovnih razlogov.

Sindikalistka iz sindikata delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Ana Jakopič pravi, da so se na sindikat obrnile čistilke zaradi nevzdržnih delovnih razmer. Preobremenjenost, delo z zdravju škodljivimi čistili, stopnjujoče se žalitve ... V sindikat so včlanili nekatere čistilke in čistilce, ki prek Aktive čistijo v Šolskem centru Velenje pa tudi na drugih lokacijah. "Problem je v sistemu in poslovnem modelu," pojasni, da morajo čistilke v zasebnih........

© Večer