We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Lahko imamo različne interpretacije o socialistični Jugoslaviji. Ne pa o Jasenovcu

21 4 26
20.04.2018

"Ni lahko. A drugače ne želim. Ne morem biti tiho," pove hrvaški zgodovinar dr. Hrvoje Klasić, zakaj ni več samo akademik, ampak tudi aktivist. Živi v državi, kjer radikalna manjšina vse glasneje nasprotuje mednarodnim konvencijam proti nasilju nad ženskami in obuja fašistične, ustaške navade. "V zadnjih treh letih dobim tedensko grozilna pisma, telefonske klice sredi noči, včasih me napadajo na ulici," opiše sporočila, ki se končajo z ustaškim pozdravom 'za dom spremni' ali grožnjami, da bo plaval s Savo. "A v zadnjem letu dobim mnogo več sporočil spodbude. Tudi na ulici me ljudje ustavijo, da se zahvalijo, da govorim, kar govorim."

Največ časa še vedno prebije v arhivih in med raziskovanjem. Jasen je, da je pri odnosu do preteklosti multiperspektivnost nujna. Sploh pri nedavni zgodovini, ki je v glavnem služila izgradnji naroda in je etnocentrična in nacionalistična. "V enem dogodku obstaja ogromno doživetij, različnih za različne ljudi. Je bila leta 1995 z operacijo Nevihta Hrvaška osvobojena in so se ljudje lahko vrnili domov? Da. Je res, da je bilo 200.000 Srbov zato prisiljenih zapustiti svoje domove? Tudi to je res." A opozori, da interpretacije ne morejo temeljiti na izmišljotinah. "Lahko imamo različne interpretacije o socialistični Jugoslaviji: so zgradili po letu 1945 v dvajsetih letih tri milijone in pol stanovanj za običajne ljudi? So. So bili nekateri, ki do stanovanj niso mogli? Da. So milijoni živeli bolje in lahko zagotovili šolanje otrokom do doktorata? Da. So nekateri pristali v zaporu, ker so peli napačno pesem? Da. Vse te interpretacije je treba upoštevati. A ne moremo debatirati, ali je koncentracijsko taborišče Jasenovac med drugo svetovno vojno obstajalo ali ni. To ni le udarec na znanost, to je napad na razum in pamet,” pravi Hrvoje Klasić.

Pred slabim mesecem je bil v Ljubljani na razpravi o študentskih protestih pred pol stoletja. Leta 2012 je izdal knjigo Jugoslavija in svet leta 1968, ki je tudi v slovenskem prevodu. Čas za tovrstne razprave je pravi. Zadnje tedne francoski študentje protestirajo proti reformam vlade Emmanuela........

© Večer