We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Komisarka za človekove pravice: Treba je povedati na glas

9 9 44
27.01.2018

Do konca se je zdelo, da na Dunjo Mijatović ni nihče zares računal. Favorit je bil francoski kandidat Pierre-Yives le Borgn. A nova komisarka za človekove pravice Sveta Evrope bo aprila postala Sarajevčanka s poltretjim desetletjem izkušenj boja za človekove pravice in svobodo medijev. V drugem krogu glasovanja ji je svojo podporo, ne nazadnje z lastnim umikom, namenil tudi slovenski kandidat Goran Klemenčič.

Prvi ženski, ki bo zasedla to mesto v Svetu Evrope, oranje ledine in pionirstvo nista tuja. Leta 2007 je postala prva ženska in prva predsednica države, ki ni članica EU in ki je vodila evropsko platformo regulatornih agencij za medije. Leta 2010, ko je postala predstavnica za svobodo medijev pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), je bila prva ženska, ki je v zgodovini zasedla to mesto. In lani, ko se je marca njen mandat končal, je bilo sporočilo, ki ga je imel glavni tajnik Mednarodne federacije novinarjev, Ricardo Gutierrez, za njenega naslednika preprosto: "Harlema Desira vzpodbujam, da sledi vzoru bojevite Dunje Mijatović, ki je briljantno opravljala svojo funkcijo med letoma 2010 in 2017 ter sprožila izjemne iniciative, kot je bil dialog med ruskimi in ukrajinskimi novinarskimi sindikati ... - in tudi boj proti nadlegovanju novinark prek spleta."

Imenovanje Dunje Mijatović prihaja v času, ki ni naklonjen človekovim pravicam. Niti v državah članicah EU niti v ostalih 19 članicah Sveta Evrope - na čelu z Rusijo - ne. Pri Ovse je Dunja Mijatović........

© Večer