We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Je že en človek preveč?

12 4 2
11.08.2017

Ahmad Shamieh je v Slovenijo pred letom in pol prišel po ovinkih. A svojo zgodbo zdaj pripoveduje v slovenščini, našteva vsakodnevne obiske knjižnice in imena učiteljic slovenščine, ki so mu pomagale naučiti se novega jezika. Med Ljubljančani in prosilci za azil je poznan kot brivec in frizer iz samoorganiziranega migrantskega centra Second Home v Rogu. Z vso predanostjo in voljo se je odločil poskusiti na novo začeti svoje življenje v Sloveniji. A ga vseeno boli, da so najprej v azilnem domu založili njegovo pismo, ki je sporočalo, da se lahko vrne v Avstrijo in tam nadaljuje azilni postopek. Nato se je slovensko vrhovno sodišče prav pri razsojanju njegovega primera odločilo zaprositi za mnenje pri razlagi dublinske uredbe tudi sodišče EU. "Bojim se, da na sodišču EU ni govoril ne zakon ne sodnik, ampak je govorila politika," žalostno odkima Ahmad Shamieh.

Robert Balen Ahmad Shamieh, brivec iz samoorganiziranega migrantskega centra Second Home v Rogu: ”Kaj sem naredil narobe?”

Prekinjena šestletna praksa članic EU

Mnogi komentarji sodbe sodišča EU mu pritrjujejo. Na njegovem življenju zadnjih let se je EU odločila politiko dobrodošlice Angele Merkel spremeniti v ozkosrčno črko-bralstvo, ki se dobrika ksenofobni desnici tik pred jesenskimi volitvami v Nemčiji. Konec julija je sodišče EU v nasprotju z mnenjem glavne pravobranilke sodišča, Eleanor Sharpston, odločilo, da lahko države prosilce za azil, ki so prišli v EU v času koridorja - ko so države same organizirale prevoze beguncev čez svoja ozemlja -, vrnejo v prvo državo vstopa. V torek je tudi grški minister Yiannis Mouzalas na nemški televiziji potrdil, da so prejeli že 392 zaprosil Nemčije, naj sprejmejo prosilce za azil. To prekinja šestletno prakso članic EU, ko so spoštovale dve sodbi sodišča za človekove pravice Sveta Evrope in sodbo Sodišča EU, da bi vračanje v Grčijo zaradi razmer tam predstavljalo prepovedano ponižujoče ravnanje, v neskladju s pravom človekovih pravic.

Pripoved Ahmada Shamieha je prepredena z vprašalnicama zakaj in kaj: zakaj je večina njegovih sirskih prijateljev iz azilnega doma dobila pozitivno rešeno prošnjo za azil, on pa ne; kaj dela narobe; zakaj se mu to dogaja; kaj res vidi sodnik v njem slabega, grdega človeka? "Veste, prva beseda, ki sem se je naučil na........

© Večer