We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Carles Puigdemont: Katalonski zaporniki politike EU 

12 2 2
31.03.2018

Razglasitev katalonske neodvisnosti 27. oktobra lani bi morala biti za Carlesa Puigdemonta trenutek triumfa. Za to si je prizadeval celo življenje. Že kot dijak je začel pisati za časopise, napisal je analize in knjige o katalonski kulturi in jeziku. Soustanovil je katalonsko tiskovno agencijo. Tudi ko je aktivno vstopil v politiko leta 2006, je ostal dosleden. Nogometni navdušenec in ljubiteljski rock kitarist je odraščal v izrazito političnem okolju, z dedkom, ki se je boril v španski državljanski vojni proti frankistom, s stricem in pradedom, ki sta bila župana njegove rojstne vasi Amer in odločna zagovornika katalonske neodvisnosti. Vsa njegova kariera sledi jasnemu cilju: kako doseči čim večjo prepoznavnost katalonske kulture in zagotoviti pripoznavo pravic katalonskega naroda.

Po referendumu 1. oktobra, ko je ob 42-odstotni udeležbi ob nasilju španske policije 90 odstotkov volivcev podprlo katalonsko neodvisnost, so katalonski politiki in političarke poskušali narediti vse, da bi dosegli začetek dialoga z Madridom ob mednarodni ali evropski mediaciji. Madrid je to zavračal, Evropski uniji ne bi moglo biti bolj vseeno. S španskimi posebnimi enotami v barcelonskem pristanišču in z ekonomskimi sankcijami iz Madrida se je v Barceloni govorilo o možnosti, da oklepniki zasedejo ulice. Katalonski (ministrski) predsednik je bolj, a po oceni mnogih predvsem manj uspešno poskušal v ljudi vliti zaupanje, umiriti razžaljene Katalonce in nacionalistično razgrete Špance.

Puigdemont vseskozi vztraja, da je edina možna pot mirnega upora. Pogoltniti je moral, da so španska sodišča sredi oktobra zaprla........

© Večer