We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zbiranje podpisov: Boste piškot, mogoče vžigalnik?

23 6 26
14.09.2018

Medtem ko se na tržnici na Trgu svobode pred pulti z breskvami in bučami tre nakupovalcev, na predvolilnih stojnicah, kjer kandidati zbirajo podpise podpore za nastop na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra, ni pretirane gneče. Še več - stojnice samevajo, mladi "lovci na podpise", ki stojijo za pulti, pa se mimoidočim le sramežljivo nasmihajo. Kako bodo "nepolitični" kandidati zbrali 708 overjenih podpisov volivcev za župansko kandidaturo oziroma 906 overjenih podpisov za kandidaturo liste v mestnem svetu, se ob tem postavi vprašanje kar samo. Kandidati imajo časa sicer še več kot dovolj, vse do 18. oktobra, ko se ob 19. uri izteče rok za vložitev kandidatur na občinske volilne komisije.

Križev pot do overjenega podpisa
Čeprav se 708 podpisov (za župansko kandidaturo) ali 906 podpisov (za kandidaturo za mestni svet) na prvi pogled morda ne zdi težko dosegljivo, pa glasu za kandidata ne oddamo zgolj s podpisom na list papirja. Ko posameznik na obrazcu izpolni svoje podatke in se podpiše, je podpis treba overiti na Upravni enoti Maribor in ga nato vrniti na stojnico. "Problem je v tem, da se ljudem ne da hoditi na upravno enoto in overiti podpis, čeprav tam sploh ni gneče in takšen sprehod posamezniku vzame pet minut. Mnogi pridejo na stojnico, izpolnijo vse potrebno in obrazec podpišejo, a ga ne želijo odnesti na upravno enoto," so potožili "lovci na podpise".

​Na Trgu svobode podpise zbirata sedanji župan Andrej Fištravec in mestna svetnica Melita Petelin, ki imata stojnici tudi pred stavbo mestne občine. Tam je še "voziček" Liste........

© Večer