We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Na upokojence hkrati pomislila ZDUS in Desus

12 2 7
07.12.2017

Še nedolgo tega je nepovezana poslanka Alenka Bratušek vladi očitala, da je spremenila v največje poražence bodočih proračunov upokojence, ker ob več kot štiriodstotni gospodarski rasti pri pokojninah še kar vztraja pri varčevalnih ukrepih. Uroš Prikl iz Desusa ji je v proračunski razpravi ugovarjal, dodal, da je vse, kar so za upokojence po krizi že storili, pač trenutni koalicijski optimum, njihov cilj pa ostaja, da "bi znašala povprečna pokojnina 65 do 70 odstotkov povprečne plače". Včeraj pa so v Desusu tako rekoč iz vedrega neba naznanili, kaj bi morali takoj storiti za upokojence, da bi v prihodnjih štirih letih pokojnine spet spravili na predkrizno raven.

Le eno uro pozneje se je za upokojence zavzela tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Ta je svoje srečanje z novinarji najavila dan prej in je bila zelo presenečena, ker se je Desus s predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zavzel za upokojence prej kot oni. Predsednik ZDUS Janez Sušnik je dejal: "Zakaj so tako pohiteli? Najbrž so dobili od nas informacijo, da mi to pripravljamo. Seveda, meni to ni všeč, je pa prav, da se za upokojence borimo skupaj. Da pa nekdo skliče novinarsko konferenco uro prej, da prehiti nas, civilno družbo, pa zagotovo ni prav."

V ZDUS so včeraj z javnim pozivom začeli akcijo ne le za zaustavitev nadaljnjega zniževanja pokojnin, temveč tudi za postopno izboljšanje gmotnega položaja upokojencev. Od pristojnih zahtevajo, da se od prihodnjega leta naprej pokojnine redno usklajujejo, kot določa........

© Večer