We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Država se je zadolžila za 97 milijonov evrov

19 4 5
14.03.2018

Na drugi letošnji dražbi zakladnih menic - so včeraj poročali iz finančnega ministrstva - je država izdala za 97 milijonov evrov menic in se za toliko dodatno kratkoročno zadolžila. Z izdajo zakladnih menic po vnaprej določenem urniku si namreč zakladniki v finančnem ministrstvu doma zagotavljajo denar s 3-, 6- in 12-mesečnimi kratkoročnimi zadolžitvami, da z njimi poskrbijo za financiranje sprotnih potreb državnega proračuna.

Na včerajšnji dražbi, na katero so v obvestilu o ponudbi menic investitorje vabili k nakupu skupno za okoli 80 milijonov evrov menic, je bilo na koncu zanimanje države za izposojo denarja nekoliko večje. Investitorji so ponujali za nakup šestmesečnih zakladnih menic 107 milijonov evrov, finančno ministrstvo je sprejelo za 35 milijonov evrov ponudb po nominalni letni obrestni meri -0,37 odstotka. Izdane menice bodo zapadle 13. septembra letos.

Zanimanje vlagateljev za 12-mesečne zakladne menice je doseglo 177 milijonov evrov, investitorji so za svoj denar pričakovali več obresti, kot je bila država pripravljena odšteti. Finančno ministrstvo si je na koncu po........

© Večer