We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Elektrarne ali ohranjanje Mure

19 0 0
14.09.2018

Nevladne organizacije, zbrane pod sloganom Rešimo Muro, so ministrstvu za infrastrukturo posredovale poziv, da prekine vse postopke za gradnjo hidroelektrarn (HE) na reki Muri. Pri tem se sklicujejo na koalicijsko pogodbo, v kateri je zapisano, da bodo zaščitili reko Muro, pri čemer HE na tej reki ne bomo gradili.

Nevladniki so zapisali, da je "koalicija s tem jasno sporočila prekinitev vseh postopkov za gradnjo elektrarn na Muri. To nevladne organizacije in posamezniki, združeni v kampanji, pozdravljamo, vlado pa pozivamo, da v skladu z zapisom v koalicijski pogodbi ministrstvo za infrastrukturo v resoluciji o energetskem konceptu Slovenije zapiše našo zahtevo, da reka Mura ni predmet energetske izrabe, in s tem izpolni svojo zavezo, zapisano v koalicijski pogodbi." Pri tem se sklicujejo na že enkratno zavrnitev sprejetja resolucije o energetskem konceptu Slovenije (EKS) v državnem zboru.

Razlog za zavrnitev je bil formalne narave in ne vsebinske. Vlada je posredovala dokument v potrditev pred iztekom roka za javno obravnavo. S tega vidika je nekaj povsem normalnega, da je bil v javno obravnavo posredovan vsebinsko povsem enak dokument brez izključitve gradnje HE na Muri. Zato trditev, da ni bila upoštevana zahteva nevladnih organizacij o izključitvi Mure za energetsko izrabo, ne bo zdržala.

Nekaj povsem drugega pa je sedanje stanje po končani drugi javni obravnavi, "ko smo nevladne organizacije ponovno posredovale pripombe na resolucijo EKS in zahtevale, da se vanjo zapiše, da Mura ni predmet energetske izrabe in da jo moramo razglasiti za........

© Večer