We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Maribor: Oktobra plačevanje na delu urgence

10 54 208
09.08.2018

Potem ko so na nekaterih urgencah po Sloveniji že uvedli plačevanje za bolnike, ki jih obiščejo, čeprav njihovo stanje ni nujno ali ogrožujoče, o tem razmišljajo tudi v Mariboru. Kot nam je povedal Štefan Mally, vodja prehospitalne enote nujne medicinske pomoči (NMP), nameravajo plačevanje za nenujne bolnike na mariborski urgenci uvesti oktobra. Ker NMP organizacijsko spada pod Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, deluje pa v prostorih in v tesnem sodelovanju z urgenco UKC Maribor, jih čaka še kar nekaj usklajevanja s kolegi iz bolnišnice. Pa tudi z obveščanjem lastnih zaposlenih, do potankosti morajo še dodelati sistem, po katerem bi to potekalo, zato o podrobnostih Mally še ne more govoriti.

Toda plačati ne bo treba vsem nenujnim pacientom. Na bolnišničnem delu o vpeljavi plačevanja namreč ne razmišljajo. Gre torej za poškodbe na urgenci, kjer pa nenujnih bolnikov ni veliko, nekje med tremi in petimi odstotki, medtem ko je na delu urgence, ki se ukvarja z bolezenskimi stanji, takih tudi polovica.

Varuh bolnikovih pravic mariborske občine France Prosnik ima pri sprejetju tega ukrepa sicer kar nekaj pomislekov, saj, kot pravi, "ljudje k zdravniku nikdar ne pridejo zastonj. Imajo težave, ne nazadnje tudi plačujejo zavarovanje in imajo pravico do zdravstvene oskrbe. In v nekaterih primerih je lahko zelo jasno, kaj je nujno, v........

© Večer