We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Martin Bezjak: Mariborski zvok? Čustva!

17 5 40
13.03.2018

Že ko vstopiš v studio, je vse jasno. Električna kitara in Enciklopedija Slovenije. Nirvana in Ivan Cankar. Klasika in rock'n'roll. Viol(in)a in pivo. Happy Ol' McWeasel in Ema. Maribor in Zgornji Duplek. Martin Bezjak, navzlic pravkar prebranemu, ni človek nasprotij. Je multipraktik. Glasbeni multipraktik. Kaj pa drugega, saj prihaja iz glasbene družine. Mama je učiteljica klavirja, sestra Ana jazz pevka. Začel je na violini, nadaljeval na violi, pristal na odru in v studiu. Ter v skupini Happy Ol' McWeasel. Kako gresta skupaj pivo in violina? "Tako, da brišem s strun polito pivo." Martin Bezjak je tisti vizlovec, mogoče celo edini, ki se z odra še ni zabrisal na folk. "Zakaj? Zato, ker lahko z lokom koga resno fentam!"

A začelo se je povsem drugače. Točno se spomni, kdaj si je zaželel, da bi igral violino. "Star sem bil šest let in na radiu sem slišal neki rock komad z violino. 'Mami, jaz bi to igral'. Natančno vem, kje sem stal in kako sem se počutil." Saj si je učenec OŠ bratov Polančičev in dijak Srednje glasbene šole vmes seveda "šestnajstkrat premislil", kateri inštrument bi zares prijel v roke. Pa saj se je kasneje tudi res naučil igrati vse mogoče: "Nisem želel, da bi klasično glasbo izvajal vse življenje."

Ugotovil je, tam nekje v puberteti, da solfeggio in violina ne bosta zadostila inspiraciji. Zato je fasal prvi band: The Sin (Greh, op. a.). "Saj veš, rad sem poslušal Offspring, Metallico, Blink-182 ... Ni nas bilo veliko dijakov na........

© Večer