We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako skušajo države po svetu spodbuditi cepljenja

10 2 8
05.02.2018

Na stari celini cepivom najmanj zaupamo, ugotavlja študija, ki je bila izvedena pod vodstvom Heidi Larson in jo povzema vox.com. Eden izmed vzrokov za nezaupanje naj bi bila denimo v Franciji izražena skrb, da bi utegnilo cepivo za hepatitis B povzročati multiplo sklerozo. Izraženi so bili tudi dvomi v varnost cepiva za HPV. Leta 1998 se je v Veliki Britaniji pojavila študija, ki je trdila, da bi lahko cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR), ki ga prejme več milijonov otrok širom sveta, povzročilo avtizem. Študijo so označili za goljufijo, njen avtor Andrew Wakefield je izgubil zdravniško licenco. Vendar Larsonova pojasnjuje, da je po njegovi objavi v petih letih število cepljenj zoper OMR padlo na najnižji nivo, kar 15 let pa je trajalo, da se je stanje normaliziralo. Larsonova še ugotavlja, da v veliko državah, kjer je nasprotovanje cepljenjem visoko, vlagajo precej zaupanja v homeopatsko zdravljenje in alternativno medicino. Pa tudi, da v Afriki ali Aziji ljudje cepivom veliko bolj zaupajo, saj v njih vidijo nekaj pozitivnega za svoje otroke, ki se še danes srečujejo s tovrstnimi boleznimi.

Francija je k temu prispevala 429 otrok (3 odstotke), večina obolelih pa je bila v Italiji, kar 4521 primerov (37 odstotkov), Romuniji - 4276 primerov (35 odstotkov) in Nemčiji, kjer je zbolelo 1124 otrok (9 odstotkov).

V Italiji so lansko poletje sprejeli zakon, ki zapoveduje, da morajo otroci do starosti 16 let prejeti 10 obveznih........

© Večer