We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(VIDEO) Lenarčič poletel na novo misijo, s seboj ima tudi splav

11 1 0
09.04.2018

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je zjutraj, kot načrtovano, nekaj minut po odprtju mariborskega letališča ob 8.30 poletel na novo okoljevarstveno odpravo Green Light World Flight. "Na svidenje," je izkušeni letalec dejal tik, preden je zaprl pilotsko kabino, si nadel sončna očala in slušalke, varnostne pasove ter si nad glavo povlekel zaščito pred soncem.

"Vroče bo, bolje, da slečem pulover," je povedal, še preden se je udobno namestil v kabini 309 kilogramov težkega ultra lahkega letala Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool, v kateri bo na najdaljši etapi preživel več kot 12 ur. "Odvisno, kam bo veter pihal, če meni nasproti, je lahko tudi več." Z letalom sta sicer stara znanca, saj je z njim že uspešno opravil dve misiji. Pilot, ki ima zmeraj na jeziku kakšno šalo, je ob pregledu letala pred zagonom motorja dejal: "Moram pogledati, če je še vse gorivo. Sem na Štajerskem." A je že naslednji trenutek dodal, da to pove povsod, od koder vzleta.

"Misija se začenja danes, očitno, zaključila pa se bo v dobrem mesecu dni," je Lenarčič šaljivo pričel razlagati pot, ki jo bo preletel. "Logistika ni takšna kot za potniška letala,........

© Večer