We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO) Robot mora slediti črni črti? Nič težjega kot to

5 0 0
15.05.2018

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru je potekalo že 19. Državno študentsko, dijaško in osnovnošolsko tekmovanje v konstrukciji in vožnji z mobilnimi roboti ROBObum.

Pri labirintu, namenjenemu predvsem srednješolcem, zanimanje zadnja leta rahlo upada, pravi vodje tekmovanja RoboT 2018, mag. Janez Pogorelc: "Tekmovalci se bolj usmerjajo na RoboCupJunior reševanje črta, saj se to tekmovanje nadaljuje tudi na evropski in svetovni ravni, kjer naše ekipe dosegajo tudi lepe uspehe." Ekipa dijakov SERŠ Maribor je denimo na svetovnem tekmovanju RoboCupJunior v Nagoyi na Japonskem julija 2017 dosegla 3. mesto v disciplini RescueCoSpace. "Tekmovanje se je začelo prav z labirintom, po petih letih pa je Suzana Uran uvedla ROBOsled za osnovnošolce in ustvarila deset regijskih centrov, v katerih prirejajo regijska tekmovanja," še pojasni Pogorelc.

"Pravila tekmovanja RoboCupJunior se v svetu spreminjajo. Konfiguracije so vedno zahtevnejše, kar sovpada z zmožnostjo mikrokrmilnikov, senzorjev, cene padajo," pove Pogorelc. "Tisti, ki so iznajdljivi, lahko dokaj poceni sestavijo takšnega robota. Osnovnošolci običajno startajo z Lego Store MindStorm, katerega cena se giblje med 300 in 400 evri. S samogradnjo pa je........

© Večer