We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Štirikratni umor v Tekačevem: Izločen glavni obremenilni dokaz

29 2 11
11.10.2018

Višji sodniki so potrdili odločitev sodnika celjskega okrožnega sodišča Marka Brišnika o izločitvi ključnega (in tudi edinega) obremenilnega dokaza, športnih copat Nike, ki so jih pri hišni preiskavi 8. aprila 1997 zasegli Konjičanu Kristijanu Kameniku. Kamenik je obtožen za štirikratni umor iz koristoljubja, ki naj bi ga bil storil s še neznanimi sostorilci 4. marca 1997 na domačiji v Tekačevem 9 pri Rogaški Slatini. Tedaj so pod streli v glavo iz neposredne bližine iz predelanega samokresa Makarov, kalibra 7,65, umrli zakonca Štefan in Frančiška Poharc ter njuni podnajemnici Helena in Viktorija Krošlin. Odredba sodišča, s katero so Kameniku tudi zasegli športne copate - z njimi naj bi bil usodnega dne hodil po domačiji v Tekačevem pri Rogaški Slatini -, je bila tudi po njihovem mnenju premalo obrazložena.

Kaj mora vsebovati odredba
Zakon o kazenskem postopku ne določa izrecno, kaj mora vsebovati obrazložitev odredbe o hišni preiskavi. A je glede na določbo v zakonu, ki govori o preiskavi stanovanja obdolženca, jasno, da morajo biti obrazloženi utemeljeni razlogi za sum, da je oseba storila kaznivo dejanje, kot tudi verjetnost, da bo pri preiskavi prijet obdolženi ali bodo odkriti sledovi kaznivega dejanja ali predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek.

Sedaj pravnomočno odločitev sodišča, na katero ni mogoča pritožba, nam je potrdil vodja celjskih tožilcev Ivan Žaberl, tudi eden od tožilcev v tem primeru. Tudi višji sodniki so menili, da je bila obdolžencu z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja. Po naših informacijah je v sedaj izločeni odredbi sodišča zapisano le, da je Kamenik osumljen kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in da naj bi podatki dokazovali, da se bo v prostorih, v katerih se je opravljala hišna preiskava, našlo strelno orožje in strelivo. V odredbi pa ni bilo obrazloženo, kakšni so dokazi in obrazložitev, da naj bi imel obdolženi doma orožje. Ob iskanju orožja pa so policisti tedaj s seboj odnesli tudi sporne copate.

Državni tožilec Ivan Žaberl je ob pravnomočni odločitvi sodišča dejal, da tožilstvo kljub takšni odločitvi ne bo odstopilo od pregona v tem primeru in da policija še vedno dela na primeru Tekačevo. S........

© Večer