We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Usposobljenost učiteljev: Bo biolog še lahko poučeval kemijo?

16 1 3
26.05.2018

Bo učitelj biologije, ki poučuje še kemijo, ali pa učitelj matematike, ki poučuje tudi fiziko, pa čeprav za to formalne izobrazbe nima, to od septembra še lahko počel? Sedaj to v naših šolah ni nič nenavadnega, saj zakonodaja omogoča, da učitelji 20 odstotkov delovne obveze poučujejo predmet, za katerega se niso izobraževali. Do pred tremi leti je bil ta odstotek celo višji, kar 40 odstotkov. Od jeseni po trenutno veljavni zakonodaji tako poučevanje ne bo več mogoče, saj je država že leta 2015 ukrep dopolnjevanja učne obveznosti odpravila s šolskim letom 2018/19.

A se zapleta. Ravnatelji pod vodstvom predsednika združenja Gregorja Pečana so začeli opozarjati, da brez dopolnjevanja učne obveznosti ne bodo mogli organizirati dela v šolah, predlagali so podaljšanje prehodnega obdobja še za pet let. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport jim je ugodilo ter podaljšanje zapisalo v zakon, ki pa zaradi padca vlade ne bo sprejet. Na šolah so te dni zato zelo razburjeni, na ministrstvu pa iščejo ustrezno rešitev, da bi šolam vseeno ugodili. A tokrat se javno oglašajo še strokovnjaki.

"Stroka, ki izobražuje učitelje, je vrsto let preko raznih svetov, posvetov, odborov in kanalov, pri katerih so prisotni, tudi staršev, opozarjala na posledice ukrepa, vendar njihov glas ni bil slišan," pravi dr. Mateja Ploj Virtič z mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko. Dodaja, da strokovnjaki tudi niso bili seznanjeni, da se je ravnateljem in........

© Večer