We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Spletno nasilje: Trolanje? Vse več ga je!

12 5 30
05.03.2018

Nedolžna zabava na družbenih omrežjih, preko elektronske pošte ali telefona se lahko hitro sprevrže v nočno moro, če postanemo žrtev spletnega trpinčenja in nadlegovanja oziroma s tujko "cyberbullyinga". Žaljiva ali ustrahovalna sporočila in komentarji, poslani s pomočjo novih tehnologij, SMS-i, obrekovanja na družabnih omrežjih, forumih ali blogih, če kdo objavi tvojo fotografijo, ne da bi ti vedel za to, ali jo obdela na žaljiv način, naredi lažni profil ali sovražno skupino o tebi na socialnem omrežju, če ti kdo ukrade geslo in identiteto in v tvojem imenu piše, objavlja, stopi v stik s tvojimi prijatelji, te nadleguje prek spletne kamere, te tako ali drugače izsiljuje - vse to sodi med spletno ustrahovanje, trpinčenje, nadlegovanje, opozarjajo na portalu Safe.si. Draženje, norčevanje iz posameznikov, ustrahovanje, opravljanje, izsiljevanje, grožnje, pošiljanje nezaželenih sporočil so najpogostejše oblike ustrahovanja, spletno nadlegovanje pa je tudi snemanje nasilnih ali drugače neprimernih videoposnetkov in objavljanje tega na spletu ali razpošiljanje prijateljem.

Na delavnicah, ki jih Safe.si izvaja na osnovnih in srednjih šolah, ugotavljajo, da sta spletno nadlegovanje in trpinčenje med mladimi precej razširjena, pravi Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si in Fakultete za družbene vede v Ljubljani: "Podatki iz leta 2015 kažejo, da je 59 odstotkov mladih med 15. in 25. letom že prejelo žaljivo SMS- ali MMS-sporočilo, 47 odstotkov pa žaljiv komentar na profilu na družabnem omrežju. Ali sta spletno nadlegovanje in trpinčenje v porastu, težko sodim. Postajajo pa šole vedno bolj pozorne na to in zaradi tega rešujejo vedno več primerov spletnega nadlegovanja in trpinčenja med najstniki, zato se ju tudi več odkrije."

Med otroki in najstniki je zagotovo največ primerov žaljenja in žaljivega govora, ugotavlja sogovornik. "To predstavlja tudi velik izziv, saj ju je zelo težko odkriti, ker se običajno dogajata v zaprtih skupinah, žrtve o tem pogosto ne govorijo,........

© Večer