We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Politiki bi se na debatnih turnirjih slabo odrezali

13 6 22
14.05.2018

Slovenski kandidati za poslanke in poslance v državnem zboru bi se na debatnih turnirjih, kjer sicer blestijo osnovno- in srednješolci, slabo odrezali. Padli bi pri osnovnih pravilih formalne debate. Tako odgovarja Bojana Skrt, direktorica zavoda za kulturo dialoga Za in proti, na vprašanja o vsebinski izpraznjenosti javnih razprav in prostora, ki je še posebej očitna v predvolilnih soočenjih. Zakaj je v naših javnih razpravah vse manj vsebine in kako se to opazi?

Kako siromašne so javne debate, pokažejo tri najpogostejše napake kandidatov v predvolilnih soočenjih, razlaga sogovornica. "Od debaterjev se pričakuje, da pridobijo veliko znanja, informacij in razumevanja o določeni temi, raziščejo različne vire, pridobijo informacije za in proti. Kandidati na soočenjih prepogosto ne poznajo vsebine, nimajo informacij, ne razumejo problemov in posledično nimajo rešitev, ne vedo, kako probleme rešiti, oziroma ponujajo zelo pavšalne in površne analize," razlaga Bojana Skrt. Poudari, da v formalni debati ne smeš lagati, zavajati in si izmišljevati podatkov: "Analize pa kažejo, da je navajanje napačnih informacij stalna praksa, žal ne samo kandidatov na soočenjih, temveč tudi številnih medijskih poročanj."

V formalnih debatah napadi na osebnost niso dovoljeni, nadaljuje sogovornica. "Ko odgovarjaš na argumente nasprotne strani, vedno analiziraš argumente in ne osebe. V predvolilnih soočenjih pa se stalno dogaja, da si kandidati, namesto da bi analizirali predstavljeni argument, očitajo zgodbe iz preteklosti, značaj, poglede, pripadnost tej........

© Večer