We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pasti sedenja pred ekrani: Od debelosti do bolezni srčno-žilnega sistema 

20 5 20
13.06.2018

Zaradi uporabe elektronskih aparatov, digitalne tehnologije in preživljanja časa pred ekrani preveč sedimo. Ne le otroci, temveč tudi odrasli, opozarjajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Premalokrat si vzamemo čas, da bi med sedenjem naredili kakšno vajo, še posebej pa na gibanje ne pomislijo otroci, ker jim je ob ekranu ugodno, pravi direktorica društva in vodja projekta Recimo ne odvisnosti Nataša Jan. Otroci prostega časa velikokrat ne izkoriščajo kakovostno, starši bi jim morali skupaj z novimi tehnologijami dati navodila o aktivnem preživljanju prostega časa, o pomembnosti druženja z vrstniki in gibanja na svežem zraku. Sedenje je namreč vrh ledene gore, ki pri otrocih povzroča povečano telesno težo, debelost in z debelostjo povezane zaplete.

Pediater Primož Kotnik poudarja, da je izpostavljenost ekranom, pa naj bo to televizija, pametni telefon, računalnik ali tablica, povezana z višjim indeksom telesne mase, debelostjo in z zapleti ob njej, slednje pa predstavlja tudi večje tveganje za razvoj bolezni srčno-žilnega sistema. Otroci so med preživljanjem časa ob digitalnih tehnologijah hkrati izpostavljeni še reklamiranju digitalnih izdelkov ter nezdrave prehrane.

"Izpostavljenost napravam z močnim svetlobnim virom neposredno vpliva tudi na hormonski sistem in delovanje telesa, kar pa vpliva na to,........

© Večer