We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ko zaradi imenovanja ravnatelja krožijo anonimna pisma, zvonijo telefoni ...

20 3 11
12.06.2018

Vroče je te dni na Koroškem, kjer se bijejo ostri spopadi pri imenovanju ravnateljice OŠ Neznanih talcev Dravograd. Na seji sveta šole je večino za mesto ravnateljice dobila kandidatka Danijela Ledinek, ki pred tem ni dobila pozitivnega mnenja občinskega sveta, sveta staršev in učiteljskega zbora, za vodenje šole se poteguje tudi aktualna ravnateljica Marjeta Podgoršek Rek. Krožijo anonimna pisma, zvonijo telefoni med tistimi, ki imajo vpliv na imenovanje ravnatelja, ogromno je nejevolje med vsemi vpletenimi. A to nikakor ni osamljeni primer, ob imenovanju ravnateljev se zaplete pri štirih ali petih šolah na leto.

Postopek izbire ravnatelja je zelo zapleten, poudarjajo sogovorniki. Ravnatelja izbere svet zavoda, ki ga sestavlja pet predstavnikov zaposlenih, trije predstavniki staršev in trije predstavniki ustanovitelja. Preden ravnatelja izberejo z večino glasov, morajo pridobiti mnenje učiteljskega zbora, lokalne skupnosti in sveta staršev. Potrebujejo še mnenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, nato pa izdajo sklep o izbiri ravnatelja. V dolgotrajnem postopku pa pridobljena mnenja sploh niso obvezujoča. "Čemu je potrebna dvofaznost postopka, če lahko svet zavoda izbere po svoje - ne glede na pridobljena mnenja? Za ravnatelja lahko svet zavoda imenuje kogarkoli po lastni presoji in tega mu ni treba utemeljevati. Čemu tako natezanje postopka?" se sprašuje predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan, kjer že dalj časa opozarjajo na težave pri imenovanju. "Gre za zelo dolg in zapleten postopek, ki nima smisla.

Ravnatelja izbere svet zavoda, ki ga sestavlja pet predstavnikov zaposlenih, trije predstavniki staršev in trije predstavniki ustanovitelja.

Preden svet zavoda ravnatelja izbere z večino glasov, mora pridobiti mnenje učiteljskega zbora, lokalne skupnosti in sveta staršev.

Zatem zaprosijo za mnenje ministrstvo za izobraževanje, znanost........

© Večer