We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Robert Črepinko: Potovanja so postala bolj nevarna

17 0 0
11.08.2018

Migracije so še zmeraj ena osrednjih tem Evropske unije in tudi širše. Množični migracijski oziroma begunski val je sicer mimo, a še zmeraj ostaja veliko ljudi, ki so nekje obtičali in si želijo naprej. Kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem prebežnikov, v tem najverjetneje vidijo svojo priložnost.

"Številke so resda nižje, kot so bile leta 2015 pa tudi lani, ampak daleč od tega, da bi bila migrantska kriza mimo ali pa da bi bilo konec s kaznivimi dejanji, povezanimi s tihotapljenjem migrantov. Pa to ne samo zato, ker je desettisoče ljudi nekje ujetih na teh migrantskih poteh, ampak so vedno znova tihotapljeni novi ljudje v Evropo. Soočamo se skokovitim porastom prihodov na zahodni mediteranski poti, torej iz Maroka, Alžirije proti Španiji. Na tej poti se beleži več kot stoodstotno povečanje števila prihodov. In kaže, da se bo ta trend nadaljeval. Opažamo upad na centralno- in vzhodnomediteranski poti, ampak daleč od tega, da bi ta fenomen izginil. Kriminalne združbe, ki se potem ukvarjajo s prevozi ali tihotapljenjem beguncev, prebežnikov, kakorkoli jih že imenujemo, proti državam, kamor si ti pač želijo priti, so tako zelo aktivne."

Te združbe se verjetno selijo z begunci, za njimi. Kjer so prebežniki, tam so verjetno tudi tihotapci ljudi.

"Poteka zanimiva korelacija med ponudbo in povpraševanjem. Ne velja zmeraj, da kjer je veliko povpraševanja, je tudi ponudba. Do neke mere tudi tihotapci narekujejo, kje se bodo te storitve izvajale. Tako begunci vedo, da morajo priti do nekega mesta, ker so tam tihotapci. Pa tudi tihotapci prihajajo do mesta, kjer so prebežniki. Ta korelacija med njimi je zanimiva. Zanimivo je tudi, da opažamo povečan obseg državljanov neevropskih držav, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem. V letu 2015 in še leto kasneje je bila praviloma zelo velika večina državljanov EU tistih, ki so tihotapili prebežnike, zdaj je večji odstotek tistih, ki so v Evropi bodisi krajši ali daljši čas, a so Neevropejci in se ukvarjajo s tihotapljenjem bodisi svojih sonarodnjakov bodisi tudi drugih Neevropejcev."

Izstopajo katere od držav?

"Bližnji vzhod, Afganistan, Sirija, Turčija. Ne moremo reči, da izrazito izstopa ena od držav, opažamo tudi ljudi, ki prihajajo iz Afrike, tudi teh je med osumljenci kar velik odstotek."

V času največjega vala so kriminalne združbe ponujale prav vse, od gumijastega čolna do poleta z luksuznim letalom, odvisno pač od tega, kaj si je prebežnik lahko privoščil. Na kakšen način te združbe zdaj najpogosteje tihotapijo........

© Večer