We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Objava ovadb zoper Jankovića: Tožilski precedens šokiral

14 2 97
12.08.2017

Svojevrsten precedens je, so si enotni pravni teoretiki in praktiki, odločitev tožilstva, da novinarjem posreduje kazenske ovadbe za javno objavo v kazenskem primeru, ki še ni pravnomočno končan. A jasnega odgovora, ali se to sme ali ne, včeraj nismo dobili.

Spletni portal Pod črto je namreč, kot smo že poročali, objavil vsebino ovadb, ki so jih policisti napisali v postopkih zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Novinar je ovadbe pridobil z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva. Prvič, ko je zaprosil zanje, kar je bilo že lani, mu tožilstvo ni ugodilo - z utemeljitvijo, da je postopek v teku in bi lahko razkritje škodovalo izvedbi postopka. Pritožil se je pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja, a mu tudi ta ni ugodila. Zdaj pa je tožilstvo, konkretno tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar, svoje mnenje spremenila. Ocenila je, da razkritje podatkov ne bi škodilo interesom kazenskega postopka. Četudi so vsi navedeni primeri šele v fazi sodne preiskave. Da zakon o dostopu do informacij javnega značaja v osnovi določa dostop do vseh dokumentov, ki so bili sestavljeni v okviru delovanja organa, razen če je podana katera od izjem. V obravnavanem primeru sta prišli v poštev dve izjemi, to so osebni podatki in interesi kazenskega postopka. Žgajnarjeva je zdaj ocenila, da objava ovadb ne bi škodila interesom kazenskega postopka. Osebne podatke da pa so prikrili.

Tajna preiskava in takšni tudi dokumenti

Zoran Janković je prepričan, da Žgajnarjeva poskuša z njim dokončno obračunati prek javnosti in medijev namesto na sodišču. Opozoril je, da po zakonu preiskava ni javni postopek. Enako zatrjuje njegov odvetnik Janez Koščak – da je preiskava tajna in da je takšna torej tudi vsebina policijske ovadbe. Tudi zastopnik oškodovane farmacevtke, od katere naj bi bil ljubljanski župan v zameno, da ji uredi službo za nedoločen čas, terjal povračilo s spolnimi odnosi, Miha Kozinc, poudarja, da preiskava ni javna, postopkom tožilstva pa se čudi. Ob tem se mu zdi še bolj nerodno objavljanje ovadbe zato, ker so prisluhi v fazi pritožbe in bo drugostopenjsko sodišče odločalo, ali so sploh veljavni dokazi. Preiskovalna sodnica je namreč na predlog Jankovićevih odvetnikov iz spisa izločila prisluhe telefonskih pogovorov Zorana Jankovića, saj........

© Večer