We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Moralna iztirjenost sindikatov

18 0 0
21.01.2019

Ko je David A. Kideckel v knjigi The Unmaking of an East-Central European Working Class (2002) razpravljal o razlogih za slab položaj delavskega razreda v postsocialističnih družbah, je kot enega od razlogov izpostavil neustrezno delovanje sindikatov.

Hkrati pa je ena od logik sindikatov, ki so jo prenesli iz socializma, da poskušajo sodelovati z obstoječimi institucijami, ne pa proti njim — kar bi morali početi vedno, kadar gre za obrambo interesov zaposlenih proti strategijam in taktikam, ki jih institucije uvajajo na njihovo škodo. Tega sindikati v postsocialističnih družbah praviloma ne počno. Iz več razlogov.

Prvi razlog je že omenjeno nerazumevanje logike postsocialističnih družb, za katere je značilen neokapitalizem kot zaostrena oblika kapitalistične ureditve.

Drugi razlog pa je ta, da mnogi sindikalisti dojemajo sindikate kot kanal za lastni karierizem. Ko gre za zaslužek. Ko gre za moč. Ko gre za ugled. Ko gre za vertikalno socialno mobilnost. Ko gre za možnost, da se prigrebejo na položaje. Predvsem na tiste, ki jim omogočajo eksploatacijo drugih.........

© Večer