We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Regentušak v Halozah blizu Borla iztrgali zobu časa

11 1 98
12.08.2017

V okviru četrtkove delavnice Društva za oživitev gradu Borl, ki jih namenjajo spoznavanju dediščine haloških krajev, je upokojeni ptujski menedžer Stanko Brodnjak s soprogo Jožico predstavil družinsko zgodbo o obnovi stavbe, imenovane Regentušak. Tako domačini imenujejo nekoč imenitno stavbo, ki kraljuje na razglednem Velikem Vrhu v neposredni bližini cerkve sv. Ane in gradu Borl.

Ponosno o haloških koreninah

Brodnjakova družina izvira iz Haloz, saj so Stankovi starši z Malega Okiča oziroma Paradiža. Brodnjak se globoko zaveda svojih korenin, ki jih skrbno raziskuje in nadvse spoštuje. Z nakupom ogromne stavbe z vinsko kletjo in 3,5 hektarja okoliških vinogradov se je pred šestimi leti odločil za obnovo nekdaj reprezentativnega objekta, ki se je ob nakupu že sesedal sam vase, predvsem se je že zrušil del ostrešja.

Darja LUKMAN ŽUNEC Nekoč razkošna haloška stavba bo zasijala kot hotel.

Dotrajana stavba je bila v denacionalizacijskem postopku leta 1996 vrnjena zadnjim predvojnim lastnikom, trgovski družini Veselič iz Ormoža. Njihovi potomci so se po vrnitvi sprva odločili, da jo dajo v najem, nato pa so jo leta 2010 prodali družini Brodnjak.

Pogumno dejanje
Sonja Golc,........

© Večer