We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oljarna iz Središča ob Dravi izpostavlja dobre surovine

16 1 0
14.09.2017

V Oljarni Središče ob Dravi, v sklopu katere je tudi mešalnica krmil, radi povedo, da pravzaprav nadaljujejo že več kot stoletno tradicijo mlina družine Vargazon, ki se je kmalu usmerila v pripravo krmil in proizvodnjo bučnega olja. Po drugi svetovni vojni je celotni kompleks prešel pod Slovin in nato h kombinatu Jeruzalem - Ormož, od leta 2014 pa so samostojno podjetje, ki je poslovno in lastninsko povezano s podjetjem Jeruzalem SAT.

Pomembni za kmete

Ta čas v obeh dejavnostih dela 22 redno zaposlenih in ob vrhuncih odkupa in predelave še dva sezonska delavca. Na njihovo dejavnost je vezanih 50 pogodbenikov, večjih pridelovalcev buč golic na slovenski strani, in še 20 na hrvaški, saj oljarna deluje tik ob meji. V odkup je priložnostno vključenih še okoli 100 pridelovalcev. Kmetje jim zagotovijo 70 odstotkov surovine za olje, preostalo pa zraste na njivah podjetja SAT, ki se ukvarja tudi s poljedelstvom in rejo prašičev.

V oljarni kmetom priskrbijo kakovostno seme, ki ga sicer posejejo na kakih 200 hektarjih letno. Za kilogram posušenih semen bučnic golic denimo kmetje dobijo 2,5 evra, za mokre 1,1 evra. Letošnja suša pri večini njihovih pogodbenikov ni pretirano zmanjšala pridelka, saj imajo večinoma površine na bolj glinenih tleh, ki zadržujejo vlago.

Odkup pšenice, ječmena in koruze za krmne mešanice za živino poteka pri njih že od leta 1977 in ta čas pogodbeno sodelujejo z 20 večjimi kmetijami. Letno gre skozi skladišče in mešalnico okoli enajst tisoč ton zrnja. Ob pogodbenih........

© Večer