We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

V novih zaporih ne bo luksuza

15 4 0
12.08.2017

Kakšno je zdajšnje stanje v slovenskih zavodih za prestajanje zaporne kazni oziroma zaporih? Še pokajo po šivih zaradi prenatrpanosti?

"Lahko rečem, da se je stanje glede zaprtih oseb v zadnjih dveh letih izboljšalo, čeprav so nekateri zavodi še vedno prenatrpani, Prevzgojni zavod Radeče, namenjen mladoletnim prestopnikom, pa je napol prazen. Leta 2014 je bilo v naših zavodih mesečno zaprtih povprečno 1511 oseb, nato je številka iz leta v leto padala. Letos govorimo o povprečni mesečni številki 1338 oseb. Še lani smo ugotavljali, da je naraščalo število zaprtih žensk v edinem ženskem zavodu, na Igu, letos pa lahko rečemo, da tega naraščanja ni več. Še vedno pa so več kot stoodstotno zasedeni zaprti oddelki v zavodih Dob, Koper in Ljubljana ter odprti oddelek mariborskega zavoda, v Rogozi."

Robert Balen Jože Podržaj: ”Slovenski zapori niso hoteli, kot je pogosto slišati v javnosti.”

Večina slovenskih zaporov, z izjemo koprskega in zaprtega dela zapora na Dobu skupaj z dvema novima bivalnima blokoma, ki so bili namensko grajeni kot zapor, je ostala v starejših, nefunkcionalnih stavbah. Bosta iz tega razloga in zaradi prenatrpanosti v nekaj letih zgrajena novi ljubljanski zapor in ženski zapor na Igu?

"Res je, kar pravite glede prostorskih razmer v naših zavodih, dodal bi le še, da je vzdrževanje starih stavb zelo drago, predvsem stroški ogrevanja. Tudi iz tega razloga se je država končno odločila za gradnjo novega ljubljanskega zapora in pripora v Dobrunjah ob ljubljanski obvoznici. Zapor, ki bo končan predvidoma do leta 2021, bo zgrajen po sodobnih zaporniških standardih in bo sprejel 388 oseb, sedanji ljubljanski ima 135 postelj. Investicija je ocenjena na 64 milijonov evrov. Načrtuje se, da bomo v zavod namestili tudi nekatere obsojence iz drugih prenatrpanih zavodov, predvsem iz Doba in Kopra. Na Igu pa se bosta ob sedanjem zavodu za ženske zapornice in pripornice, ki je v stari graščini, zgradila nova bloka, v katerih bosta zaprti oddelek in pripor. Gradnja je ocenjena na 40 milijonov evrov. V obeh primerih bo šlo za racionalno gradnjo, saj se zavedamo, da bodo ti zapori za najmanj petdeset let, ker prej država verjetno ne bo imela denarja za nove zapore. Preostale zavode pa sproti vzdržujemo, kolikor nam dopuščajo denarna sredstva."

Ko bosta zapora zgrajena, pa boste spet poslušali očitke javnosti, da ste zgradili hotela, ne zaporov, tako kot je bilo po gradnji koprskega zapora, zgrajenega leta 2004, in novih blokov v zaporu na Dobu leta 2012.

"Ja, tega se zavedamo skupaj z ministrstvom za pravosodje, kjer so izpeljali projekt gradnje novih zaporov, ob tem pa gre velika zasluga pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču. Vendar vam zagotavljam, da zaprte osebe ne bodo imele nobenega luksuza v sobah, le posteljo, mizo, stol, omaro, tuš in stranišče. Seveda pa bo vse novo........

© Večer