We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO) Na Vrhniki po poti Cankarjeve mladosti

7 0 0
05.05.2018

Letos 11. decembra bo minilo sto let od smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, zato bodo na Vrhniki letos častitljivo obletnico obeležili s številnimi dogodki. Enega takšnih so organizirali danes in ga poimenovali Po poti Cankarjeve mladosti. Med triurnim sprehodom po Vrhniki je turistična vodička Barbara Vidmar obiskovalce vodila po poti Cankarjeve mladosti in slikovito opisala življenje mladega Ivana in njegove družine.

Rodil se je mami Neži in očetu Jožetu kot osmi od dvanajstih otrok 10. maja 1876, ko je bila na tem prostoru država Avstro-Ogrska. Oče Jože je bil krojač in družini, ki se je skoraj vsako leto večala, je šlo kar dobro. Živeli so sicer v skromni leseni hiški Na klancu 1 v Vrhniki, kriti s slamo, z majhnimi zelenimi okni, na strehi je bil pločevinast petelin. V hiški, veliki 48 kvadratnih metrov, je tedaj živelo dvanajst ljudi, od tega sedem otrok. Poleg Ivanove družine so živeli še Ivanovi stari starši in teta. V hiši so živeli do 27. julija 1879, ko je hiša pogorela, ker je dekla sosednje gostilne stresla vroč pepel, ki je povzročil požar v katerem je zgorelo 23 hiš. Kasneje je bila na pogorišču hiše zgrajena nova hiša. Cankarjevi so se pogosto selili po hišah na Vrhniki, bili so čedalje revnejši.

Na hišah so danes vidne spominske plošče, ki označujejo, od kdaj do kdaj so tam živeli Cankarjevi. Za otroke je v glavnem skrbela mama, oče, ki je sicer bil krojač, je raje hodil okoli, kot skrbel za številno družino,"kar so mu Vrhničani zelo zamerili," je........

© Večer