We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Guy Verhofstadt: Arbitražo v evropski okvir

17 8 4
13.03.2018

Nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt, evropski poslanec, vodja politične grupacije Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) je bil v soboto v Mariboru gost 2. kongresa slovenske vladajoče partije Stranke modernega centra, ki tudi spada v evropsko liberalno politično družino. Delegate je navdušujoče nagovoril, potem pa je našel še nekaj minut časa za pogovor z Večerom.

Najprej ga je seveda doletelo vprašanje o arbitražni razsodbi za mejo med Slovenijo in Hrvaško, ki je južna soseda zavoljo prekrškov, za katere pa ad hoc sodišče ni menilo, da so tako veliki, da ne bi moglo razsoditi, ne priznava in ne uresničuje. Kaj lahko stori Evropska komisija, smo povprašali Verhofstadta.

"Pričakujem, da bo Evropska komisija prevzela pobudo in nekega dne bolj ali manj poskušala uresničiti arbitražno vsebino. S tem, da to ne bi bila več zgolj neka arbitražna razsodba, ampak bi ta postala uradno stališče Evropske komisije, ki bi bilo zavezujoče za obe strani. Kajti pri tem smo še zmeraj v slepi ulici. Zategadelj mislim, da je takšna pobuda nujna. Če ne bo komisija storila ničesar, se tudi nič ne bo zgodilo samo od sebe."

V zadnjih izjavah predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja pa smo lahko dobili vtis, da krivdo za to, da se implementacija arbitraže ne izvaja, nosita enako obe strani, Slovenija in Hrvaška, vsaka pol?

"Ne, ne. Mislim, da se vsi strinjamo, da je treba arbitražno razsodbo uresničiti. Zato menim, da je zamisel, da prevzame pobudo Evropska komisija, dobra. Komisija naj torej pripravi predlog, ki bi bil povečini utemeljen na arbitražni razsodbi."

Kaj naj bi pomenilo povečini?

"No, mislim, da naj bo vsebina arbitražne razsodbe vsebovana v okviru predloga Evropske komisije. Tedaj bi za obe strani postalo zelo težko tak predlog komisije zavrniti. Za Slovenijo je najbolj pomembna vsebina arbitraže, Hrvaška pa želi na mizo dobiti neko novo ponudbo, ki bi bila širša od arbitraže. Ta ponudba bi lahko bila predlog z okvirom Evropske komisije. Za končanje tega mejnega spor je najpomembnejši neki nov element. Kaj bi torej bil ta novi element? Pobuda Evropske komisije!"

Torej pot, ki jo napoveduje ubrati slovenska vlada pod Mirom Cerarjem, namreč tožba Hrvaške na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu, ni dobra?

"Kot........

© Večer