We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Avstrija bo vadila strogost

7 3 3
12.06.2018

V slovenskem zunanjem ministrstvu smo neuradno izvedeli, da kakšnega diplomatskega odgovora na napoved vaje avstrijskih varnostnih sil, imenovanih Puma, tik ob meji v Špilju/Spielfeldu pri Šentilju, po vsej verjetnosti ne bo. Pravijo, da sta slovenska in avstrijska policija institucionalno in operativno doslej dobro sodelovali. Tako je bila slovenska policija o vaji na dan slovenske državnosti 25. junija tudi obveščena.

Seveda avstrijska vaja, s katero bodo vadili, kako najučinkoviteje v 24 urah mejo s Slovenijo neprodušno zapreti za begunce oziroma ilegalne migrante, ni takšnih dimenzij, kakor kakšni ruski manevri blizu finske meje, ko je treba v skladu s predpisi Organizacije za varnost in sodelovanje sosednje države o takšnih vajah obveščati. Pa čeprav naj bi med 600 udeleženci vaje bili tudi pripadniki avstrijske vojske. V tej vaji bodo namreč vojaki popolnoma integrirani v policijske strukture oziroma komande.

V slovenskem notranjem ministrstvu nas je predstavnica za stike z javnostmi Vesna Drole danes znova opozorila na izjavo slovenske policije, o kateri smo v Večeru že poročali. V njej je izraženo "nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem in tudi konceptom vaje". Droletova je ponovila, da je Avstrija letos v Slovenijo vrnila samo 13 nelegalnih migrantov.

Medtem je avstrijski notranji minister Herbert Kickl ob predstavitvi vaje za celovško-graški časopis Kleine Zeitung prostodušno dejal: "Tako blizu meje smo, da je to bolj........

© Večer