We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Arbitraža: Nihče ne želi vrnitve nazaj

9 2 4
19.01.2018

Lojze Peterle, evropski poslanec Nove Slovenije v parlamentarni skupini Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri imajo sosedje Hrvati glede balkanskih zadev veliko besede, kajti tudi sedanji hrvaški premier Andrej Plenković je v tej politični grupaciji, je skupini slovenskih novinarjev, s katero se je te dni srečal v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, pojasnjeval, kakšen odmev da je imelo njegovo pismo trem liderjem Evropske unije v zvezi z arbitražo o meji med državama. Na tem mestu v Večeru nadaljujemo nizanje stališč evropskih poslancev, ki smo jo s predstavniki iz tujih držav začeli danes, s slovenskimi evroposlanci o usodi arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Začudeni, da se spor še vleče

"V pismu sem izpostavil nujo po implementaciji arbitražnega sporazuma. Nihče od naslovljencev noče, da bi državi v tem več kot četrtletnem sporu šli nazaj, torej v vnovične bilateralne pogovore, ki niso pripeljali nikamor. Poslanci evropskega parlamenta so bili bolj kot ne začudeni, da se spor med Slovenijo in Hrvaško o meji še kar vleče, čeprav je bila arbitražna razsodba že izrečena. Menim, da ta tema ni tema Evropskega parlamenta in da bo v spor morala poseči Evropske komisija," je dejal Peterle.

Seveda Slovenija, kot je povzel Franc Bogovič iz Slovenske ljudske stranke (EPP), želi priti do implementacije arbitražne razsodbe ad hoc sodišča v Haagu, ki je bila izrečena........

© Večer