We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Višja kot je plača, večja je poslovna skrivnost

15 1 0
11.09.2017

Veliko prahu je dvignila objava odpravnine za prvega direktorja Športne loterije Janeza Bukovnika. In še nekaj prahu bo v zraku, ko se bo v naslednjih mesecih upokojil njegov pomočnik, član uprave Anton Černe, sicer vsa leta motor loterije. Bukovnik je imel v individualni pogodbi z lastniki kot odpravnino zapisanih 12 plač in mu pripada izplačilo v višini okoli 200.000 evrov bruto. Predvidevamo, da Černe pri prejemkih za direktorjem ni veliko zaostajal in da tudi njegova odpravnina ne bo bistveno nižja. Izostal pa bo boj za njegovega naslednika, saj na Športni loteriji novemu direktorju Edvardu Kolarju lastniki pri vodenju 30 zaposlenih niso namenili pomočnika.

12
mesečnih plač je znašala odpravnina direktorju Bukovniku.
80
milijonov evrov prihodkov je Športna loterija ustvarila predlani.
2
milijona evrov čistega dobička so si razdelili lastniki v obliki dividend.
20
-odstotne lastniške deleže v Športni loteriji imajo OKS, SZS, NZS, Loterija in Pošta Slovenije.
90
odstotkov denarja od iger na srečo odteka v tujino.

Čeprav gre za majhen kolektiv, so predlani prigospodarili okoli 80 milijonov denarja. Zato so pomembno podjetje. Očitke, da denar pridobijo z za mnoge še zmeraj moralno spornimi stavami, precej ublažijo z modelom delitve tega denarja. Ta gre delno za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in za Fundacijo za šport (FŠO). Od skupne vsote so v letu 2015 54 milijonov evrov porabili za izplačilo dobitkov, 12,4 milijona za dajatve (koncesija državi, davek na srečke državi), 2,3 milijona za plače delavcem, 7,3 milijona za material, dva milijona pa sta ostala kot čisti dobiček, ki so ga razdelili lastnikom v obliki dividend.

Že sama plača direktorja, ki znaša okoli 17 tisoč evrov mesečno, je za slovenske razmere ogromna. Običajnih delavcev se ob upokojitvi spomnijo z dvema plačama odpravnine. "Nedvomno imajo vodilni na Športni loteriji visoke dohodke. A kako si tam delijo denar, je vprašanje, ki je izključno v........

© Večer