We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Spomini legende: Po zmagi s Hrvati je šlo samo navzgor!

9 0 0
12.01.2018

Slovenski rokometaši se po 18 letih vračajo v Zagreb. Na evropski sceni so leta 2000 pustili močan pečat, ko so osvojili peto mesto. Zmaga s 25:24 je slovenskim rokometašem odprla pot na naslednje svetovno prvenstvo in na olimpijske igre. A še mnogo bolj kot to je štela zmaga proti Hrvatom, takrat največjemu rivalu Slovenije. Rokometaši so v medsebojnih dvobojih takrat zabeležili prvo zmago, ki je krivuljo uspehov slovenskega rokometa obrnila navzgor. Generacija Pušnika, Šerbca, Pungartnika, Pajoviča, Vugrinca, Jovičiča, Banfra, Lapajneta, Tomšiča, Lubeja, Kastelica in Puca je nadarjenost potrdila štiri leta kasneje s srebrno medaljo na domačem evropskem prvenstvu.

Roman Pungartnik je proti Hrvatom dosegel zadnji, 25. zadetek, njegov šesti na tekmi, ki jo je končal kot najuspešnejši strelec. Pungartnik, s katerim obujamo spomine na tekmo s Hrvaško, je takrat še igral za Celje. Kasneje se je preselil v Nemčijo, kjer je zaigral za Kiel, Gummersbach in Hamburg. V karieri je odigral številne velike tekme. Je tista zmaga v Zagrebu ena med njimi?

"Nekaj velikih tekem je bilo v moji karieri in ta s Hrvati je zagotovo med njimi. Časi so bili takrat drugačni, rivalstvo med Slovenijo in Hrvaško je bilo na vrhuncu. Naostreni smo bili športniki, zaostrenost se je izražala med navijači. O tem se je veliko pisalo in govorilo. Do takrat smo Slovenci v športnih obračunih s Hrvati zmeraj potegnili kratko. Zato je bila tista zmaga toliko bolj sladka. Zmagali smo na njihovem terenu, to je bila odločilna tekma za nastop na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. Slovenski........

© Večer