We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Praznik šaha v Mariboru

13 0 0
04.06.2018

Mariborski šahovski vikend, ki ga čez teden dni pripravljata naš najtrofejnejši klub ŽŠK Maribor in Evropska šahovska akademija, bo pravi šahovski praznik. Pestro dogajanje, ko se bodo na različnih lokacijah zvrstili številni atraktivni dogodki, bo zadovoljilo okus vsakega šahovskega navdušenca - mnogi med njimi se bodo za šahovnicami lahko preizkusili tudi sami.

Že v petek bo zelo pestro. Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji bo zaključni, finalni turnir Štajerske kadetske šahovske lige. Tekmovanja osnovnošolcev, ki velja za največjega v državi (preko tisoč nastopajočih). Otroci se zberejo enkrat mesečno (skupaj deset turnirjev), v Maribor pa pridejo iz vse Slovenije.

Prav tako v petek popoldne bo na delu tudi kadetska reprezentanca Slovenije, ki bo v simultanki izzvala slovitega velemojstra Alekseja Širova. Latvijec je že nekaj desetletij med vodilnimi svetovnimi šahisti, konec devetdesetih pa se je prebil celo do dvoboja za svetovno prvenstvo, ko bi moral izzvati Garija Kasparova (dvoboj je bil pozneje preložen in končno odpovedan). Zaščitni znak Širova je napadalni, nadvse atraktivni šah, prepleten s številnimi kombinacijami. Prijel se ga je vzdevek "novodobni gusar iz Rige" ali "gusar iz Rige št.2") – original je bil namreč podeljen........

© Večer