We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Portret tedna: Mikaela Shiffrin zmaguje serijsko

14 1 0
13.01.2018

Ko se je v finalu še drugič pognala po podkorenski progi, je šlo kot po maslu. Iz prve vožnje je imela že toliko rezerve, da je lahko taktizirala. Do prvega merjenja vmesnega časa se je na eni najtežjih prog, sicer rezerviranih za moške, prednost malenkost znižala. V nadaljevanju je pospešila samo toliko, da je bila zopet na enaki časovni razdalji kot na štartu, in v zadnjem delu je prednost še nekoliko povečala. Idealno izpeljana tekma za smučarko, ki je na Zlati lisici 2018 ulovila 40. zmago v svetovnem pokalu. "Zmeraj vozim agresivno, a zakaj bi z brezglavo vožnjo tvegala in morda zapravila vse, kar sem dopoldan zgradila," je taktiko, s katero je postala serijska zmagovalka na tekmah za svetovni pokal, pojasnila Mikaela Shiffrin.

Pri 22-letni ameriški alpski smučarki iz Vaila se zdi vse tako preprosto. Najtežje proge premaguje z igrivo lahkotnostjo. Kako ji to uspeva? "Trenerji njene vožnje preučujemo do potankosti. Mikaelino telo je na vseh vrstah prog nenehno v idealnem položaju. To ji omogoča, da vse dele proge spelje, kar je mogoče hitro in zanesljivo. Ostala dekleta v svetovnem pokalu se ji uspejo približati; a le na posameznih odsekih prog. In tako nastaja razlika, ki jo merimo v sekundah," njene predstave ocenjuje vodja tehničnih disciplin Slovenk Denis Šteharnik. In poskuša svoja dekleta, ki so v zadnjem času nedvomno napredovala, učiti prav to.

A samo ena je Mikaela Shiffrin, v letošnji sezoni brez prave konkurence. V skupnem seštevku za svetovni pokal je zbrala že 1381 točk. Prva zasledovalka, Švicarka Wendy Holdener, jih ima več kot polovico........

© Večer