We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Brez dekleta, a z novo zmago

11 0 0
05.02.2018

Že po tradiciji so novo šahovsko sezono odprli na Nizozemskem, na tradicionalnem turnirju v Wijk aan Zeeju, ki ga že desetletja financira tamkajšnji jeklarski gigant. Štirinajst dni šaha je menda najlepši del leta, ki ga v tem sivem mestu preživijo vsako leto. Sivina dobi takrat prepoznavno črno in belo barvo, v barve in znake kraljevske igre je preoblečeno vse mesto. Glavni turnir, tisti, ki ga po vsem svetu nestrpno spremljamo, je namreč le smetana na torti, saj vzporedno potekajo še številni drugi turnirji, najrazličnejše prireditve, predavanja. Tudi večina politike za prihajajoče leto se menda skuje tam.

Glavni turnirji v Wijku so vselej nekaj posebnega. Prireditelji znajo poskrbeti za atraktivnost in razbitje monotonosti. Recept je preprost: povabilo nekaj najboljšim, ob njih pa tudi nekaj manj znanim imenom, izzivalcem. Na turnir vselej povabijo najboljšega domačina, zmagovalca lanskega rezervnega turnirja, eno žensko, enega ali dva obetavna mladeniča, ob njih pa še kakšno atraktivno ime, ki je izstopalo v pretekli sezoni. Spektakel je tako zagotovljen, brezbarvnih remijev pa že po nekaj potezah praktično sploh ne vidimo.

V zadnjem desetletju ima turnir še en zaščitni znak - Magnusa Carlsena, seveda. Čeprav ni Nizozemec, ga tam jemljejo kot svojega fanta. Ne pozabimo, Magnus je svoja prva pomembna........

© Večer