We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(INTERVJU) Šarec: "Govorimo o klobasah, nismo pa še niti prašiča vzredili"

13 23 555
16.05.2018

Kot kažejo ankete, izgubljate podporo, komentatorji pa ocenjujejo, da vaši nastopi niso prepričljivi. Kaj se trenutno dogaja v vašem štabu?

"Tako ocenjujejo že od lanske predsedniške kampanje. Če bi se človek oziral na komentatorje, bi vzel vrv in se obesil. Na to ne dajem nič. S tem, da nam pada podpora, pa se ne strinjam, ker smo ves čas v vrhu anket, kolikor so te sploh relevantne. Ker nas trenutno niti ni v državnem zboru, je težko govoriti o kakšnem padcu. Prava anketa bo izvedena šele tretjega junija. V štabu, kjer se na volitve pripravljamo že od konca novembra, ni nobene panike."

Vas je kaj strah?

"Česa?"

Poraza na volitvah, kakšne afere, morda se bo kdo spravil na vašo družino …

"Vse to sem že doživel, nazadnje prejšnji teden, ko se je govorilo o komunalnem projektu v naši občini. Poraza na volitvah pa me ne more biti strah, ker nas v parlamentu še ni."

Ste v štabu že raziskali, od kod prihaja največ napadov na vašo stranko?

"Od vsepovsod. Vsem smo trn v peti. Če nekatere stranke v predsedniški kampanji ne bi tako vneto podpirale Boruta Pahorja, bi imele sedaj mir, ker bi bil sam predsednik države."

Z Marjanom Šarcem začenjamo serijo intervjujev s prvaki političnih strank, ki jim po Večerovi javnomnenjski raziskavi kaže, da imajo realne možnosti za preboj v parlament. Vsi bodo dobili enakovreden prostor v tiskani izdaji in na spletu. Naš pogoj je, da stranka kot sogovornika zagotovi predsednika oziroma predsednico. Naslednjo raziskavo javnega mnenja, ki jo za Večer in Dnevnik opravlja Ninamedia, bomo objavili sredi prihodnjega tedna.

S starimi obrazi in starimi strankami ne najdete skupnega jezika, zdi pa se, da boste jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove vlade. Kako potem sestaviti vlado, če bosta poleg vaše stranke največ glasov zbrali SD in SDS?

"Želel bi si zlasti svežine. Se vam zdi normalno, da eni na stene spet obešajo Tita, drugi pa bi najraje videli, da bi drugo svetovno vojno zmagal nekdo drug? To ni normalno stanje. Postaviti želim novo platformo."

In če vam ne bo uspelo vzpostaviti svežine? S starimi obrazi naprej?

"Nočem govoriti o novih in starih obrazih, je pa res, da se z nekaterimi, ki uporabljajo prej omenjene metode, ne vidim ravno blizu."

Se vidite v opoziciji? Se sploh vidite v poslanskih klopeh? Zoran Janković se po volitvah leta 2011 ni odločil za državno politiko.

"Zakaj pa ne?! Če te ni v vladi, si pač v opoziciji. Če si šel na parlamentarne volitve in si bil izvoljen, potem opravljaj poslansko........

© Večer