We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Starejši za oblast očitno niso prioriteta

11 3 44
10.01.2018

Šest domov za starejše v Mariboru, Poljčanah, Slovenski Bistrici in Jarenini skupaj beleži dva tisoč prošenj za sprejem stanovalcev. Toliko jih je evidentiranih na čakalni listi, ki jo vodi Skupnost socialnih zavodov Slovenije. A pri skupnosti in tudi strokovnjaki v domovih za starejše pojasnjujejo, da ob tem velja upoštevati, da veliko prosilcev pošlje prošnjo več domovom, pa da se prosilci, ko dobijo prostor v domu za starejše, s čakalne liste ne odjavijo, in da marsikdo pošlje prošnjo "na zalogo", da si nekako rezervira mesto. So si pa naši sogovorniki edini, da so domovi za starejše že sedaj tesni in da bo prostora zanje v njih še manj.

"Dejstvo je, da je v domovih ponovno nastala gneča, in Maribor kot urbana regija je vsekakor problematičen. Potrebe pa bodo samo še naraščale," pojasnjuje Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "Zato, ker številne povojne generacije še ni v domovih za starejše, in to bo pereč problem v naslednjih petih letih. Naslednji vzrok je povečevanje zaposlenosti, saj gre marsikdo raje v službo, kot da doma skrbi za svojega nebogljenega starša. Ob tem pa se še podaljšuje upokojitvena starost in pri 62 letih si že sam precej utrujen in izjemno težko še skrbiš za svojega pomoči potrebnega starša," pojasnjuje Bizjak. Za Maribor izpostavi še, da ni zanemarljiva okoliščina, da se na tem območju obeta velik zaposlovalec. "Če bodo v Magni zaposlili 500 ljudi, to pomeni, da bo samo zaradi tega vsaj 20 starejših iskalo mesto v domu," razloži.

"Za razumevanje čakalne liste je pomembno, kako so evidentirani tisti, ki pošljejo prošnjo, torej, ali je vloga aktualna ali pa samo poslana na zalogo. Pri nas imamo danes v vrsti za zelo nujne sprejeme 17 oseb. Na čakalni listi pa imamo skoraj 900 oseb, ampak takšnih, ki bi radi prišli v dom danes, je desetina," ocenjuje direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič. V tem domu je čakalna doba za dementni oddelek do pol leta, na negovalnem oddelku,........

© Večer