We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pozor, na javni dražbi lahko kupite tudi na črno zgrajeno nepremičnino

13 3 132
03.02.2018

To, da nepoznavanje prava škoduje in nas lahko celo drago stane, potrjuje primer bralca Martina Koširja. Ta je na javni dražbi, ki jo je razpisalo sodišče, kupil zemljišče s postavljeno hišo. Da jo mora na svoje stroške porušiti, ker je črna gradnja, zahteva inšpektorat za okolje.

Konec aprila lani je Martin Košir kot najboljši ponudnik na drugi javni dražbi, ki jo je razpisalo Okrajno sodišče v Slovenski Bistrici, kupil stanovanjsko hišo in pomožni objekt s pripadajočim zemljiščem v kraju Vrhole pri Konjicah. Zanašal se je na zapis sodišča v odredbi o prodaji, kjer je pisalo, da na nepremičnini ni služnosti, stavbnih pravic ali stvarnih bremen, ki bi jih moral prevzeti kupec. "Pisalo je, da je nepremičnina prosta bremen, drugega nisem preveril. Se na to niti ne spoznam. Sem pa mislil, da če to sodišče prodaja, potem je že v redu. Sem temu zaupal in kupil," pojasnjuje Martin Košir odločitev za svoj prvi, in kot pravi tudi zadnji, nakup nepremičnine na dražbi.

Dober mesec kasneje ga je presenetilo vabilo na inšpektorat za okolje in prostor. "Takrat sem izvedel, da mi je sodišče prodalo črno gradnjo. Še več. Iz odločbe inšpektorata je razvidno, da je imela prejšnja lastnica rok za odstranitev objekta do 1. maja lani. Jaz sem kupil hišo le nekaj dni prej," je šokiran Košir. Zato mu je januarja letos inšpektorat za okolje in prostor naložil, da mora do 1. marca odstraniti objekt na lastne stroške. Za stanovanjsko hišo in pomožni objekt z dobrimi tisoč kvadratnimi metri zemljišča je Košir odštel 43 tisoč evrov, kar je polovica ocenjene vrednosti nepremičnine. Za nakup so na tej dražbi sicer izkazali interes trije kupci, a en kljub plačilu varščine na dražbo ni prišel, drugi pa je prepozno plačal varščino in tako je kot kupec ostal samo Martin Košir, ki je ponudil in kasneje tudi plačal izklicno ceno.

In zakaj inšpektorat poziva novega lastnika, da hišo odstrani?........

© Večer