We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Občina trafike ne bo prodala. In kako jo osmisliti?

19 6 109
13.04.2018

Napovedana prodaja kioska pri Glavnem mostu, na desnem bregu Drave, ki je bil postavljen v 20. letih 20. stoletja in ki ima pomembno in zanimivo vlogo v romanu Severni sij pisatelja Draga Jančarja,rojenega v Mariboru, ki danes praznuje 70. rojstni dan, je vznemirila kulturnico Zoro A. Jurič in jo vzpodbudila, da dvigne glas in prodaji javno nasprotuje.

Mariborska občina je konec marca napovedala, da bo na javni dražbi, ta bo 24. aprila, prodajala enajst nepremičnin, med njimi tudi to malo zgradbo s pripadajočim zemljiščem z izklicno ceno 6500 evrov, saj te trafike, ki je prazna in zapuščena, občina ne potrebuje. Na pisanje Zore A. Jurič so se odzvali kulturniki, predstavniki kulturnih institucij in nekateri mariborski podjetniki in jo podprli v njenih prizadevanjih za ohranitev trafike. Bili so dovolj glasni in Juričeva dovolj vztrajna, da je v sredo pozno popoldne v Salonu uporabnih umetnosti, kjer so se zbrali najbolj zavzeti podporniki "projekta Trafika" z množico idej in konkretno ponujenih rok, prisotne razveselila z novico, da je "župan sprejel sklep, da se omenjena trafika izvzame iz prodaje". Večer na uradni odgovor z mariborske občine še čaka.

"Res je, da je v mestu toliko drugih problemov, kot je propadajoča knjižnica, nimamo galerije, središče mesta se sesuva in odmira, hoteli so dobili imena, ki si jih ne moremo in ne nameravamo zapomniti ... Vse to je res, ampak včasih se zgodi, da je ena kaplja dovolj, da se kozarec prelije, in prav ta mala zgradba je tista kaplja, ki je, kot kaže, šla čez rob, saj sem prejela ogromno odzivov in podpore," pravi Juričeva. Občinski umik trafike iz prodaje daje priložnost, da se to malo zgradbo, veliko vsega 7,9 kvadratnega metra, ki je dejansko zanemarjena in propada, obnovi in osmisli. In o novi vsebini, novem pomenu in umestitvi te trafike v mestu je razpravljala močna zasedba, več kot 20 se jih je zbralo: dr. Jerneja Ferlež (Univerzitetna knjižnica Maribor), Klemen Brvar (Knjižnica Rotovž), Milena Pivec in Nino Flisar........

© Večer