We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mariborska knjižnica: Manj članov si izposoja več

14 2 7
06.02.2018

Pet let je, odkar je Mariborska knjižnica uvedla plačilo letne članarine za člane. V to so bili prisiljeni po zmanjšanju prispevkov občine in države za nakup knjižničnega gradiva. Opažajo, da je v tem času število članov precej upadlo. V zadnjih desetih letih za dobrih deset tisoč članov, od teh od uvedbe članarine za slabih osem tisoč. A upada članstva ne pripisujejo le uvedbi članarine, ampak tudi zmanjšanju sredstev za nakup gradiva in prostorskim težavam v osrednji knjižnici na Rotovškem trgu.

Mariborska knjižnica s knjigami oskrbuje dobrih 181 tisoč prebivalcev, ima pa danes okoli 31.800 članov. Leta 2008 je bilo dobrih 42 tisoč članov, v leto 2018 so stopili s skoraj 32 tisočimi. Še leto dni pred uvedbo članarine, leta 2012, je imela knjižnica več kot 39 tisoč članov. Z največjim upadom so se srečali v letih takoj po uvedbi, ko je število upadlo za več kot 2000, kar pripisujejo uvedbi članarine. Nato se je padanje števila članov precej upočasnilo oziroma bistvenega padca do lani niso beležili. Lani pa beležijo kar štiriodstotni padec, česar pa ne pripisujejo več le posebni socialni sliki v Mariboru, ampak tudi temu, da z dobljenimi sredstvi ne zmorejo zagotavljati več dovolj knjig.

"Še vedno večina ljudi obiskuje knjižnico zato, da si knjigo izposodi. Ljudje niso in ne morejo biti zadovoljni, da ob poravnavi članarine nato na želeno knjigo čakajo tudi do pol leta. Čakajo pa zato, ker knjižnica nima dovolj sredstev, da bi kupila zadostno število gradiv. Včasih smo kupili en naslov tudi v 44 izvodih, zdaj ga pa pogosto v maksimalno desetih. In če upoštevamo še faktor prostora, kjer nikoli ne veš, če ti bo kaj padlo na glavo, se to pozna," pojasnjuje Sabina Fras Popović, vodja Oddelka za........

© Večer