We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dvojna merila: Reševalci plačajo, policisti ne

12 3 79
17.01.2018

Pred časom smo v Večeru objavili, kako so reševalci v središču Maribora obtičali pred potopnim valjem na Koroški cesti, ko so hoteli pomagati starejši osebi, ki je v enem od lokalov v Poštni izgubila zavest. Nevsakdanji dogodek je pokazal, da morajo reševalci kupiti elektronsko kartico, ki jim omogoča vstop v območje za pešce. V Ljubljani, Celju in na Ptuju ni tako. Elektronsko kartico morajo v Mariboru plačati reševalci, ne pa tudi policisti.

Intervencijskim službam v mariborski občini je dostop v območje za pešce omogočen s spuščanjem potopnih valjev s pomočjo elektronskih vstopnih kartic. Na občini pojasnjujejo, da skladno z odlokom o občinskih cestah upravičenec za vstop v območje za pešce pridobi elektronsko kartico za upravljanje premičnih zapor, za izdajo pa se plača strošek izdelave kartice. "Že več let je ta strošek 15 evrov," pravijo na občini.

Tako morajo v javnem Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca iz lastnih sredstev za pridobitev takšne kartice, ki jim omogoči, da se lahko pripeljejo do pomoči potrebnih v coni za pešce, plačati 15 evrov. Za vsa reševalna vozila potrebujejo 14 kartic. Ob okvari, recimo razmagnetenju kartice, pravijo, da strošek izdelave kartice znova pokrijejo iz lastnih sredstev.

​"V območje za pešce dostopamo samo ob dogodkih, ki so življenjsko ogrožajoči. Tudi lani, ko smo pridobili novo reševalno vozilo, smo zanj........

© Večer