We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Srečna, zadovoljna in na varnem v Savdski Arabiji

5 0 225
28.07.2018

Dobiva se na Špici, priljubljenem zbirališču Celjanov. Za eno roko drži ljubko svetlolaso deklico, z drugo veselo maha. Še preden sedeva za mizo, Slavica Toplak pozdravi in ogovori nekaj ljudi. Pogrešali so jo. Kako je ne bi, ko pa se je pred dnevi komaj vrnila iz dežele, ki je že dve leti njen novi dom. Iz Savdske Arabije. Za nekaj dni je prišla v Celje, že konec julija se bo vrnila.

Mater dveh hčera in babica treh vnukov, Sofije, Zoje in Jana, je pot v zrelih letih peljala v deželo, ki gotovo ni med prvimi na seznamu želenih destinacij. "Vedela sem, da je Savdska Arabija država, kjer se mlade deklice poročajo s starejšimi moškimi, kjer ženske ne smejo voziti avtomobilov in kjer mora ženska hoditi dva metra za moškim," pove. V letih, odkar živi tam, spoznava državo in tam neskončno uživa.

Slovenskega poslovneža Simona, ki dela za ameriško korporacijo, je pred leti služba "odpeljala" v Savdsko Arabijo. Slavičina hči Urška, ki je poročena z njim, jo je po tem, ko se jima je leta 2016 rodila Sofija, zaprosila, da se jima pridruži. Slavica se je strinjala in zdaj tam skrbi za vnukinjo. Pravi, da uživa kot še nikoli.

V Džedo, drugo največje mesto Savdske Arabije, je prišla povsem sama. To je bil njen prvi polet v življenju. Slavica Toplak je svobodomiselna in odprta ženska, strahu pred selitvijo in ljudmi ni imela. "Ni me bilo strah. Niti malo. Je bil pa to izjemen kulturni šok." Spominja se, kako presenečena je bila, ko je prispela na letališče v Džedi in več kot uro čakala, da je lahko prečkala carino. Prišla je namreč ravno v času ene od štirih glavnih molitev v dnevu. "Policisti in cariniki takrat zapustijo delovno mesto in molijo. Štirikrat na dan se čas ustavi," pove. Trgovine, letališča, kavarne, mesnice, vse obratuje po ustaljenem delovnem času, ljudje se lahko sprehajajo med trgovskimi policami ali sedijo v kavarni, a........

© Večer