We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kdo bo sedel v šolske klopi - otroci ali starši?

28 2 419
25.08.2018

Do začetka novega šolskega leta je še nekaj dni, večina otrok in njihovih staršev pa se že, nekateri tudi po več tednov, pospešeno pripravljajo, da sedejo v šolske klopi. Kdo bo pravzaprav sedel tja? Otroci ali njihovi starši? Stavki, kot so "delamo domačo nalogo" in "pripravljamo se na test", so postali nekaj običajnega. Z Markom Juhantom, specialnim pedagogom za motnje vedenja in osebnosti, smo se pogovarjali o tem, ali za šolo danes delajo otroci ali starši in zakaj za šolo sploh morajo skrbeti starši.

Začnimo aktualno – s počitnicami, ki se iztekajo. Juhant takoj poudari – počitnice naj bodo počitnice in ne učitnice. Počitnice so namenjene prostemu času, druženju in nikakor ne misli na šolo. To velja tudi za zadnje dni pred začetkom šole. "Zadnje dni pred poukom naj se otroci ne učijo, to so počitnice, vendar pa je treba z učenjem začeti prvi šolski dan. V ponedeljek se pouk začne, popoldne je čas za učenje in čas, da otroci, če tega še niso storili, ovijejo zvezke in učbenike. Smrtni greh je, da to v imenu otrok opravijo mame," pove Juhant in dodaja, da s tem, ko starši to naredijo namesto njih, dajo vedeti, da drugi za otroka poskrbijo tudi pri preprostih stvareh. "Kako bo obvladal bolj kompleksne stvari, če ne zna oviti navadnega zvezka?"

Primerov, kjer se starši pretirano vmešavajo v otrokovo šolanje, je nešteto. Začne se že v prvih razredih osnovne šole, ko starši skupaj z otrokom sedijo za mizo........

© Večer