We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Evropa ponovno v primežu vročinskega vala

5 1 0
02.08.2018

Petnajst let mineva, odkar je bila Evropa v primežu enega najhujših vročinskih valov, ko je avgusta 2003 zaradi težav, povezanih z vročino, umrlo več kot 20.000 ljudi, zadnje ocene pa naj bi kazale celo na 70.000. Najbolj smrtonosno je bilo tistega leta v Franciji, tam je umrlo 15.000 ljudi. Prizori iz bolnišnic so bili grozljivi, zaradi prenapolnjenosti so bolnike obravnavali kar na tleh. Težave s prostorom so imeli celo v mrtvašnicah.

Letos temperature po vsej Evropi ponovno dosegajo ekstremne vrednosti. Dežurni meteorolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje Andrej Pečenko pojasnjuje, da se je letošnji vročinski val pričel na jugu Evrope nad Sredozemljem in Pirenejskim polotokom, pred dnevi pa je vročina dosegla tudi naše kraje.

A Pečenko opozarja, da temperature pri nas nikakor niso rekordne. Iberskemu polotoku v prihodnjih dneh grozi hud vročinski val, kjer konec tedna pričakujejo temperature nad 45 stopinj Celzija, ponekod celo do 48 stopinj. Če se bodo napovedi uresničile, bi podrli tamkajšnji vročinski rekord, ki je 47,4 stopinje.

Kaj........

© Večer