We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO in VIDEO) Poletna pobuda: V Podsredi k Titu, v Podčetrtku k čarovnicam

5 2 79
03.08.2018

Nekaj minut vožnje iz Podčetrtka, le streljaj od ceste, ki povezuje Bistrico ob Sotli in Podsredo, se nad travniki in obdana z gozdovi skriva Javerškova domačija. Tu se je leta 1864 rodila Marija, mati Josipa Broza - Tita. Pot, ki vodi do domačije, se tam konča, zato daje vtis samotne kmetije. Poleg prikupne psičke Brine tam goste pričaka gospa. Da je Titova sorodnica, se rada pohvali, a za časopis želi ostati anonimna.

Tito je na Javerškovi domačiji preživljal otroška leta pri svojem dedu Martinu. Veliko zgodb in spominov je ostalo, ki jih Titovi sorodniki danes radi povedo. O njegovi otroški navihanosti pa o božičnih darilih, ki jim jih je pošiljal vse do smrti. Poleg čestitke je vselej poslal košaro mandarin, se z nasmehom spominja Titova sorodnica in doda, da je bilo darilo nepredstavljive vrednosti.

Posebno vrednost v domačiji imata risbi, ki ju je narisal Božidar Jakac. Ta je leta 1944 narisal Tita, leta 1977 pa si je Tito zaželel, da nariše še njegovo mater. "Tito je bil izredno navezan nanjo. Po svojem spominu nanjo je Jakcu opisoval njene poteze, ta pa jo je korak za korakom risal, vse dokler ni Tito dejal: 'Da, to je moja mati'," pripoveduje gospa z Javerškove domačije.

Čudovita narava, edinstvenost, ni gneče na posameznih točkah

Tudi sicer je domačija lepo ohranjena, nekaj kosov pohištva je ostalo še iz časov Titove matere. Leta 1979 se je Javerškova domačija spremenila v muzej in odprl ga ni nihče drug kot Tito. "Nekoč je bil muzej izjemno dobro obiskan, ljudje so romali k nam, šolarji so imeli ekskurzije," se smeje Titova sorodnica.

Kažipot do cilja
Če se na pot odpravite iz Celja, se boste do Podsrede vozili mimo Šentjurja, od tam proti Kozju vse do Podsrede. Če si boste najprej ogledali grad........

© Večer