We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Odpadki in birokratski manevri

5 0 5
17.07.2018

Godlja z odpadno embalažo, ki se je znova znašla na dvoriščih centrov za ravnanje z odpadki, ni nič novega. Ponavlja se že vsaj tri leta. Tudi vsi vpleteni vedo, da je zanjo kriv sistem upravljanja tokov različnih vrst odpadkov, ki je daleč od krožnega principa. Nekaj tisoč ton odpadne embalaže, največ v Ljubljani (2500), menda že pomeni zdravstveno in požarno nevarnost, ob koncu leta, če ne bo ukrepov, bi lahko ostalo neprevzetih tudi 40.000 ton embalaže.

Ministrica za okolje in prostor v odhodu Irena Majcen je včeraj prst vnovič uperila v družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), enako ravna večina komunalnih podjetij in nekateri drugi politiki, a slika ni črno-bela.

Sistem ravnanja z odpadno embalažo, gre za posode z rumenim pokrovom, v katerih v Mariboru zbiramo plastenke, tetrapake, vrečke, pločevinke, je naravnan tako, da za odstranjevanje embalaže plača podjetje, ki daje embalažo na trg, in sicer v obliki embalažnine. Poenostavljeno - proizvajalec pijač plača podjetju za ravnanje z odpadno embalažo toliko, kolikor plastenk ali pločevink je dal na trg. Po uporabi to embalažo zberejo komunalna podjetja in jo predajo tem družbam. Vsak DROE je zato dolžan pobrati toliko embalaže, kolikor je dobil plačil od naročnikov, torej podjetij, ki so dala embalažo na trg.

Interseroh bo tožil državo
"Z nezakonitimi inšpekcijski odločbami se je družbi Interseroh in posledično njenim........

© Večer