We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pri Šarcu vsak kandidat prispeva dobrih 1000 evrov

17 13 151
09.05.2018

Ko je Andrej Čuš zapustil stranko SDS, je ta od njega po sodni poti zahtevala osem tisoč evrov. Stranka Janeza Janše, enega od glavnih pretendentov za prihodnjega mandatarja, je od svojega bivšega člana in poslanca terjala denar, ker so trdili, da so mu plačali kampanjo. Resnica pa je bila po Čuševih besedah povsem drugačna. "V celoti sem kril kampanjo sam s pomočjo prijateljev, znancev in podpornikov," še danes trdi poslanec, ki se na tokratne volitve podaja s svojo listo. Tudi kandidati na listi Andrej Čuš in Zeleni Slovenije si kampanjo financirajo v glavnem sami - s simboličnimi prispevki med 150 in 200 evri. "S tem pokrijemo osnovne stroške na socialnih omrežjih, najem površin za oglaševanje, tisk plakatov in drug promocijski material za vsakogar," nam pojasni Čuš.

Stranka dobiva mesečno minorne zneske od lokalnih skupnosti, kjer ima občinske svetnike. "Nekaj več imamo z naslova članarin," še doda prvo ime na listi.

Tudi na številnih drugih listah kandidati sami prispevajo del sredstev. Denimo na Listi Marjana Šarca (LMŠ) morajo kandidati prispevati za potrebe kampanje eno povprečno slovensko neto plačo. Povprečna plača za leto 2017 je znašala 1.626,95 evra bruto oziroma natanko 1.062,00 evra neto. Stranka LMŠ s tem želi ohraniti neodvisnost od različnih interesnih skupin, kar je za stranko nadvse pomembno, nam pojasnijo v centrali LMŠ. "Povprečna........

© Večer